Bal Hakkında Detaylı Bilgiler

Faydalı Bilgiler 19.02.2015, 02:19 19.02.2015, 02:19 Berkay S.
Bal Hakkında Detaylı Bilgiler

Balın Hikayesi


Arıcılığın 4000 yıl önce Mısır’da başlayıp Yunanistan, Filistin ve Kıbrıs’a, Ön Asya ve Avrupa’ya yayıldığı bilinir. Bal, insan sağlığında çok önemli bir yere sahiptir. 100 gr bal yaklaşık 300 cal içerir. Fazla enerji ihtiyacı duyan kişiler için ideal besindir. Beslenmedeki eşsiz önemi içeriğindeki fosfor, kalsiyum, demir, potasyum, magnezyum, sodyum, kükürt, iyot mineralleri, B1, B2, B6, C, K vitaminleri ve bazı enzimler nedeniyledir.

Balın Tarifi

Bal, bitkilerin çiçeklerindeki nektar veya bitkilerin canlı kısımlarından faydalanarak bazı eş kanatlı böceklerin salgıladığı tatlı maddelerin bal arıları tarafından toplanarak, bileşimleri vücutlarında değiştirilerek petek gözlerinde depolanması ve petek içinde olgunlaşması sonucu üreyen tatlı bir gıda ürünüdür. Glikoz ve fruktoz başta olmak üzere, çeşitli şekerler içerir. Balın rengi, su beyazından koyu kahverengiye kadar değişkendir. Tat ve aroması menşei ve arının topladığı bitki türlerine göre değişir. İlaç kalıntısız, yabancı maddesiz ve enzimli tüm ballar kaliteli kabul edilmektedir.

Bal Çeşitleri

Çiçek Balı: Arıların bitki çiçeklerindeki nektarlardan yaptıkları baldır. Geven, kekik, üçgül, yonca, narenciye, ıhlamur, funda, ayçiçek, pamuk, akasya, lavanta, şalba, hoşur, meyan, yavşan, harnup, sardal, ılgın, püren, korunga, hardal, maydonoz, iğde, elma, yeni dünya, susam, töreme, hayık, çilek, okaliptüs balları…

Salgı Balı: Arıların, bazı böceklerin genellikle bitkilerin canlı kısımlarından çıkardıkları salgılardan yaptıkları baldır. Çam, mezla, yaprak ve ardıç balları…

Kaliteli Bal

Balların kalitesi, hilesiz ve kalıntısızlığına bağlıdır. Hilesiz ve kalıntısız tüm ballar kaliteli kabul edilir. Balın kalitesine, kesinlikle çeşidine göre karar verilmez.

Balın kalite kriterleri tat, koku ve rengine göre de belirlenemez. Kalitesi ve sağlıklı olma durumu, ancak laboratuvarlarda analizlerle belirlenebilir.

*Arıcılar, arı hastalık ve parazitlerini mutlaka tanımalıdır. Bal mevsiminde ilaç ve antibiyotik kullanılmamalıdır.
*Arıcılar yaygın zirai mücadele yapılan yerlerden uzak durmalıdır.
*Bal hasadı kapalı, temiz yerlerde yapılmalıdır.
*Bal ambalaj ve kapları mutlaka temiz ve sağlıklı olmalıdır.
*Ballar kesinlikle ısıtılmamalı ve yapısında değişiklik yapılmamalıdır.

Balın Kristalleşmesi

Arıların topladıkları bitkilere göre ballar doğal olarak zamanla kristalleşebilmektedir. Balın kristalleşmesi veya donarak beyaz kıvamlı şekle girmesi, şekerden yapıldığını veya kalitesinin bozulduğunu göstermez. Kristalleşme hile belirtisi değildir. Çiçek balı çam balından daha çabuk kristalleşir. Doğal ballar bir süre sonra korunmaya girdiği için kristalleşir. Kristalizasyon arıların balı topladığı çiçeklerin yapısı ve çiçeklerin deniz seviyesinden yüksekliğine bağlıdır. Yüksek rakımdaki çiçeklerin balları geç kristalleşir. Çiçek ballarının mutlaka kristalleşmesi, kristalleşmenin kışın 3-4 ay sürede gerçekleşeceği ve bunun balın kendine has özelliği olduğu kaçınılmazdır. Kristalleşmiş balın insan sağlığına hiçbir zararı yoktur. Kristalleşmiş bal tüketmek istemeyenler 50 derece sıcak suya bal kavanozlarını koyarak bal çözününceye kadar beklemelidir. 50 dereceden fazla sıcaklıkta ısıtılırsa rengi koyulaşır ve önemli enzimler tahrip olur. Yanlış ısıtmada kalite kriteri HMF değeri artar.

Kristalleşmenin başlıca nedenleri; çiçek türü, balın içindeki hava kabarcıkları, polen ve partikül miktarı, depolandığı yerin nem ve sıcaklığı, ambalaj çeşidi.

Bal Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Markalı Bal Alınmalı: Balın kalitesi tadı, kokusu ve rengine göre belirlenemediği için açıkta satılan ballar alınmamalı, mutlaka laboratuvar testlerinden geçmiş, markalı ballar alınmalıdır.

Süzme Bal Tercih Edilmeli: Petekli balların şeker kullanılarak üretilme ihtimali vardır. Arıcılıkta ilaçlamalar da peteklerde yapıldığı için petekli ballarda kalıntı riski yüksektir.

Marka Sorgulanmalı: Balın markası mutlaka güvenilir marka olarak kanıtlanmış olmalıdır. Parti numarası, dolum tarihi, son kullanmatarihi, firma adı, iletişim bilgileri, kurumsal kimlik ibareleri bulunmasına ve garanti bandına dikkat edilmelidir. Üretici firmanın kalite kontrol sistemi, tecrübeli uzman kadrosu olup olmadığı ve üretim ortamalrının hijyenikliği mutlaka sorgulanmalıdır.

Etiket İyi Okunmalı: Doğal bal yalnızca Türk Gıda Kodeksi Bal Tebliği’ne uygun satılabilir. Bal olmayıp adında bal geçen bazı ürünler “Bal Aromalı Şurup” gibi isimlerle satılabilmektedir. Bu durum etiketlerde kolay okunamamaktadır. Bal diye bunları almamak için mutlaka etiket dikkatle okunmalıdır.

Bal Hakkında Bilinmesi Gerekenler

* Arılar 20 milyon yıldır bal yapmaktadır.
* 1 kg bal için yaklaşık 30 bin arı 20 milyon çiçekten nektar topluyor.
* Arılar çiçeklerden 1 kg bal toplamak için dünyanın çevresini 6 kez dolaşmak zorunda.
* Arılar aynı zamanda doğal hayat için önemli işlevlere sahiptir. Bitkiler arılar sayesinde döllenmektedir.
* Mısır’da firavun Tutankamon’un mezarında bir tahta kutudaki 13 kg bal 3800 yıldır bozulmamıştır.
* Balın antibakteriyelliğini Asurlular keşfetmiştir.
* Tarımsal faaliyet olarak arıcılık ilk çağlardan beri yapılabilmektedir.
* Çin başta pek çok ülkede yalnızca arı ürünleriyle hastalık tedavi edilen apiterapi merkezleri kurulmaktadır.
* Bal çocukların bedensel gelişimi için kesinlikle gereklidir, 1 yaşından küçük çocuklara ise sakıncalıdır.
Yorumlar (0)
2
light rain and snow
Günün Anketi Tümü
Kaç Yaşındasınız ?
Kaç Yaşındasınız ?
Namaz Vakti 16 Ocak 2021
İmsak 06:49
Güneş 08:19
Öğle 13:19
İkindi 15:46
Akşam 18:08
Yatsı 19:33
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 17 35
2. Fenerbahçe 17 35
3. Gaziantep FK 18 34
4. Galatasaray 17 33
5. Alanyaspor 18 30
6. Hatayspor 17 28
7. Karagümrük 18 27
8. Trabzonspor 18 27
9. Antalyaspor 19 25
10. Sivasspor 18 23
11. Başakşehir 18 23
12. Konyaspor 18 22
13. Göztepe 18 22
14. Kasımpaşa 17 22
15. Malatyaspor 17 21
16. Rizespor 17 21
17. Gençlerbirliği 18 19
18. Kayserispor 18 16
19. Ankaragücü 17 15
20. Denizlispor 17 14
21. Erzurumspor 18 13
Takımlar O P
1. Giresunspor 17 35
2. İstanbulspor 17 34
3. Samsunspor 17 33
4. Altay 17 32
5. Adana Demirspor 17 31
6. Tuzlaspor 17 30
7. Ankara Keçiörengücü 17 28
8. Altınordu 17 28
9. Bursaspor 17 27
10. Bandırmaspor 17 24
11. Adanaspor 17 21
12. Ümraniye 17 20
13. Boluspor 17 19
14. Menemen Belediyespor 17 16
15. Balıkesirspor 17 16
16. Akhisar Bld.Spor 17 13
17. Ankaraspor 17 9
18. Eskişehirspor 17 3
Takımlar O P
1. M. United 17 36
2. Liverpool 17 33
3. Man City 16 32
4. Leicester City 17 32
5. Everton 17 32
6. Tottenham 17 30
7. Southampton 17 29
8. West Ham 18 29
9. Aston Villa 15 26
10. Chelsea 17 26
11. Arsenal 18 24
12. Leeds United 18 23
13. Crystal Palace 18 23
14. Wolverhampton 19 22
15. Newcastle 17 19
16. Brighton 19 17
17. Burnley 17 16
18. Fulham 16 12
19. West Bromwich 18 11
20. Sheffield United 18 5
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 16 41
2. Real Madrid 18 37
3. Barcelona 18 34
4. Villarreal 18 32
5. Real Sociedad 19 30
6. Sevilla 17 30
7. Granada 18 27
8. Celta de Vigo 18 23
9. Cádiz 18 23
10. Real Betis 18 23
11. Levante 17 21
12. Athletic Bilbao 18 21
13. Getafe 17 20
14. Valencia 18 19
15. Eibar 18 19
16. Deportivo Alaves 18 18
17. Real Valladolid 18 18
18. Elche 16 16
19. Osasuna 18 15
20. Huesca 18 12