Dondurulmuş Gıda Tüketiminin Faydaları ve Zararları

Faydalı Bilgiler 25.02.2015, 04:51 25.02.2015, 04:51 Berkay S.
Dondurulmuş Gıda Tüketiminin Faydaları ve Zararları

Dondurma işleminde gıdaların koku, tat veya besin değerinde herhangi bir değişme olmadığından en iyi gıda saklama yöntemlerindendir. Gıda saklama yöntemlerinden birisi olan dondurma işlemi, uzun süre saklanıp, pratik kullanım sağladığı için tercih edilmektedir. Dondurma işlemi gerekli saklama koşulları sağlandığı sürece tavsiye edilmektedir. Aksi takdirde gıda üzerinde mikroorganizmalar üreyip, kimyasal ve fiziksel olarak değişime uğrayabilecektir. Bu durum da sağlığı tehdit edebilmektedir.

Dondurulmuş Gıdaların Avantajları;
- Doğal halde korunduklarından katkı maddesi içermezler.
- Gerekli koşullar sağlandığında uzun süre saklanabilmektedir.
- Yıkanmış, ayıklanmış ve pişirmeye hazır olduğundan hızlı olan yaşam koşullarında pratik kullanım sağlamaktadır.

Dondurulmuş gıdalar geçmiş yıllarda tercih edilmese de günümüz şartlarında hemen hemen tüm ürünlerde tercih edilmektedir.

Dondurulmuş Olarak Satılan Gıdalar

Sebzeler: Biber, fasulye, kabak, patates, soğan, patlıcan, domates, brokoli, karnabahar, ıspanak, mantar, pırasa, bezelye, bamya, brüksel lahanası bunlardan bazılarıdır.
Meyveler: Çilek, ayva, kayısı, elma, vişne, üzüm, erik, ahududu, dağ çileği ve incir bunlardan bazılarıdır.
Unlu mamuller: Pizza, milföy hamuru da dondurulmaya başlayan gıda ürünlerindendir.
Su ürünleri: Karides, kalamar gibi deniz ürünleri de dondurularak satışa sunulan gıda ürünlerindendir.

Bu ürünler içerisinde en çok tüketilen gıda ürünü sebzeler grubunda yer alan patatestir. Öyle ki; dondurulmuş patates tüketimi toplam dondurulmuş sebze-meyve tüketiminden daha fazladır.

Dondurulmuş ürün grubunda en büyük oranı meyve-sebzeler oluştursa da en kolay ve en hızlı bozulan ürünlerde bu gruptaki gıda maddeleridir. Nedeni ise bünyelerinde %98 oranına kadar çıkabilen su içermeleridir. Meyve ve sebzelerde bulunan bu su, gerekli saklama koşulları gerçekleşmediğinde mikroorganizmaların yaşama alanı olup gıda ürünlerinin bozulmasına sebep olabilmektedir.

Dondurulmuş Gıda Sektöründe Soğuk Zincir Ne Demektir?

Dondurulmuş gıda maddelerinin karakteristik özelliklerinde dondurulmalarından tüketim aşamasına kadar herhangi bir değişim olmasını önleyecek şekilde soğuk ortamlarda korunması işlemi soğuk zincir olarak tabir edilir.

Dondurulmuş gıda ürünlerinde hayati önem taşıyan soğuk zincir, gıdaların -40 C derecede dondurulup tüketime kadar olan süreçte -18 C derecede (bu derece ürün çeşidine göre değişebilmektedir) korunmasını sağlamaktadır.

Dondurulmuş besinler, kalitenin korunması amacıyla dondurulma işleminin ardından paketlenerek fabrika deposunda muhafaza edilmektedir. Fabrika depo sıcaklığı, Uluslararası Soğuk Tekniği Enstitüsü’nün önerisine göre -30C derece, depolama süresi de 150 gün olmalıdır. Dağıtıcı, perakendeci depoları ve süpermarket derin dondurucularındaki sıcaklığın  -18C derece olması zorunluluğu bulunmaktadır.

Türkiye’de Dondurulmuş Gıdalar

Dondurulmuş ürünlerin Türkiye’de en çok tüketildiği yerler İstanbul başta olmak üzere Ankara, İzmir ve Bursa gibi büyük kentlerdir. Bu tüketimi artıran en büyük etmen ise dünyadaki ve ülkemizdeki insanların bilinçli hale gelmesi, derin dondurucu kullanımının yaygınlaşması ve büyük marketlerin sayılarının artması gösterilebilir.

Türkiye’de ve bazı ülkelerde 1998 yılı itibariyle kişi başına düşen dondurulmuş gıda tüketimi aşağıdaki gibidir:

ABD : 45Kg.
İngiltere: 34Kg.
Fransa: 29Kg.
Almanya: 25Kg.
İtalya: 8Kg.
İsveç: 41,3Kg.
Türkiye: 0,5Kg.

Türkiye’de Dondurulmuş Gıda Sektörünün Yapısı

1970’li yıllarda dondurulmuş gıda üretimi başlamış olsa da asıl gelişme 1985’den sonra olmuştur. Günümüze bakıldığında bu sektörde çalışan firmaların son teknolojiyi kullandığı ve her birinin uluslararası kalite güvence standardı olan ISO 9000 belgesine sahip olduğu gözlenmektedir.

Bu firmaların yerleşim yerleri ise hammaddenin kolaylıkla temin edildiği Marmara ve Ege Bölgesi’dir. Dondurulma işleminin hızlı olması açısından meyve ve sebzenin tarladan toplanıp 8-10 saat içinde dondurulmak üzere fabrikaya getirilip temizlenmesi ve gerekli diğer işlemlerin yapılması gerektiğinden fabrikalar hammaddeye yakın yerlerde kurulmaktadır. Bu fabrikalar yoğun olarak Çanakkale, Balıkesir, Bursa ve İzmir illerinde bulunmaktadır.

Bu sektörde kullanılan hammaddenin tamamına yakını ise yurtiçinden sağlanmakta ve dondurma tekniği olarak şu anda dünya da son teknoloji olan ve en çok tercih edilen Individual Quick Freezing (IQF) "Bireysel Hızlı Dondurma Tekniği" kullanılmaktadır.

Türkiye’de Yıllara Göre Dondurulmuş Sebze ve Meyve Üretimi
YIL                            MİKTAR
1995                               70
1996                               78
1997                               65
1998                               67
1999                              100
2000                             100
2001*                             98
2002**                         105

*Tahmini Gerçekleşme
**Tahmin
Kaynak: İGEME, Sektörel Çalışmalar

Dondurulmuş Gıdalar Alımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Her mevsim ve koşulda tazesini veya organik olanını bulamayıp dondurulmuş olarak alıp tükettiğimiz meyve, sebze, unlu mamuller veya su ürünlerini alırken de dikkat etmemiz gereken bazı hususlar var elbet.

- Markette alışveriş yaparken dondurulmuş ürünleri en son alıp çözünmelerini geciktirmeliyiz, böylece mikroorganizmaların üreme olasılığını ortadan kaldırmış oluruz.
- Alacağımız dondurulmuş ürünün fazla buzlu veya karlı olmamasına dikkat etmeliyiz.
- Satın aldığımız ürünü eğer hemen tüketmeyeceksek en kısa sürede, buzu çözülmeden dondurucuya koymalıyız.
- Bu tür gıdaları taşırken buz kabı veya donuk ürün torbaları tercih edilmelidir.
- Arabada klimalı tarafta tutulmalıdır.
- Buzu çözülen gıda ürününü tekrar dondurmamalıyız.

Sağlıklı bir yaşam için, hormonlu meyve-sebze tüketmek yerine sağlığa zararı olmayan dondurulmuş ürünleri tercih edebiliriz. Hem daha sağlıklı beslenmek için hem de ‘acaba nasıl üretildi veya içinde ne gibi katkı maddeleri var?’ diye düşünmeden alabiliriz.
Yorumlar (0)
9
açık
Günün Anketi Tümü
Kaç Yaşındasınız ?
Kaç Yaşındasınız ?
Namaz Vakti 22 Ocak 2021
İmsak 06:47
Güneş 08:16
Öğle 13:21
İkindi 15:52
Akşam 18:15
Yatsı 19:39
Puan Durumu
Takımlar O P
1. Beşiktaş 19 41
2. Fenerbahçe 19 39
3. Galatasaray 19 36
4. Gaziantep FK 19 34
5. Alanyaspor 19 31
6. Hatayspor 19 31
7. Trabzonspor 19 30
8. Karagümrük 19 27
9. Malatyaspor 19 27
10. Göztepe 19 25
11. Antalyaspor 19 25
12. Sivasspor 19 24
13. Rizespor 19 24
14. Başakşehir 19 23
15. Konyaspor 19 22
16. Kasımpaşa 19 22
17. Kayserispor 19 19
18. Gençlerbirliği 19 19
19. Ankaragücü 19 18
20. Erzurumspor 20 17
21. Denizlispor 19 14
Takımlar O P
1. Giresunspor 17 35
2. İstanbulspor 17 34
3. Samsunspor 17 33
4. Altay 17 32
5. Adana Demirspor 17 31
6. Tuzlaspor 17 30
7. Ankara Keçiörengücü 17 28
8. Altınordu 17 28
9. Bursaspor 17 27
10. Bandırmaspor 17 24
11. Adanaspor 17 21
12. Ümraniye 17 20
13. Boluspor 17 19
14. Menemen Belediyespor 17 16
15. Balıkesirspor 17 16
16. Akhisar Bld.Spor 17 13
17. Ankaraspor 17 9
18. Eskişehirspor 17 3
Takımlar O P
1. M. United 19 40
2. Man City 18 38
3. Leicester City 19 38
4. Liverpool 19 34
5. Tottenham 18 33
6. Everton 17 32
7. West Ham 19 32
8. Chelsea 19 29
9. Southampton 18 29
10. Arsenal 19 27
11. Aston Villa 16 26
12. Leeds United 18 23
13. Crystal Palace 19 23
14. Wolverhampton 19 22
15. Newcastle 18 19
16. Burnley 18 19
17. Brighton 19 17
18. Fulham 18 12
19. West Bromwich 19 11
20. Sheffield United 19 5
Takımlar O P
1. Atletico Madrid 17 44
2. Real Madrid 18 37
3. Barcelona 18 34
4. Villarreal 19 33
5. Sevilla 18 33
6. Real Sociedad 19 30
7. Granada 19 28
8. Real Betis 19 26
9. Cádiz 19 24
10. Getafe 18 23
11. Celta de Vigo 19 23
12. Levante 18 22
13. Athletic Bilbao 18 21
14. Valencia 19 20
15. Eibar 19 19
16. Real Valladolid 19 19
17. Deportivo Alaves 19 18
18. Elche 17 17
19. Osasuna 19 16
20. Huesca 19 12